Coneixes tots els greixos alimentaris? Diccionari de termes (II)

Quan ens fixem en les propietats nutricionals dels aliments solem trobar-nos amb un munt de termes i paraules altisonants que, encara que sonen bé, no sabem per a què serveixen. Fa poc et vam explicar molts d’ells en un post centrat en terminologia nutricional més generalitzada. Avui t’obrim les portes al món dels greixos, saludables i no tan saludables, que et pots trobar. Comencem!

Àcids grassos essencials

Són elements grassos poliinsaturats incapaços de ser produïts pel nostre propi organisme, de manera que els hem d’aconseguir a través dels aliments. Entre ells trobem els omega-3 (peix i fruits secs) i els omega-6 (olis). Els àcids grassos mantenen les membranes cel·lulars i s’encarreguen de la síntesi de les substàncies que regulen funcions vitals com la pressió sanguínia, el cicle menstrual, etc.

aceite-condis-nutricion

Greixos mono insaturats

Els greixos mono insaturats són àcids grassos i estan presents en l’oli d’oliva. S’encarreguen de regular les funcions vitals de l’organisme, com el manteniment de la salut del sistema nerviós central. A més, contribueixen a reduir els nivells de colesterol total, afavorint l’equilibri dels diferents tipus de colesterol en sang.

Greixos poliinsaturats

Formen part dels àcids grassos essencials, i ajuden a reduir els nivells de colesterol LDL, més conegut com a colesterol dolent. Són els més saludables, després dels mono insaturats. Aporten energia per als músculs, el cor i altres òrgans, intervenint també en la formació de la membrana cel·lular. Estan presents en el peix blau, i alguns vegetals com el blat de moro, la soja, la carbassa o les nous.

salmon-condis

Greixos saturats

Aquest tipus d’àcids grassos és un dels responsables de l’augment del colesterol en sang i estan presents en productes carnis lactis. A causa de la seva estructura química, al contrari que els greixos mono insaturats i poliinsaturats, els greixos saturats poden trobar-se en estat sòlid a temperatura ambient, que pot provocar la formació de dipòsits que obstrueixin les artèries.

Triglicèrids

Són un tipus de greixos que es produeixen al fetge o bé s’obtenen a partir de determinats aliments. Són la forma més eficient que té l’organisme d’emmagatzemar l’energia, de manera que els utilitza com a font d’energia per a les necessitats metabòliques dels músculs i el cervell. Els triglicèrids com a tals no són negatius per al nostre organisme, al contrari, però la quantitat recomanada és moderada. Si el nostre nivell de triglicèrids es dispara, poden aparèixer problemes de salut.

Entre els aliments que ens aporten aquests greixos hi ha el sucre, el marisc, fregits, mantegues, greixos animals, l’alcohol, els aliments processats, etc. És a dir, tots ells, de consum recomanat baix o moderat.

Ja veus que no tots els greixos són iguals, ni tots són dolents ni els hem d’eliminar tots. Com sempre, la clau és una alimentació variada i, especialment, natural. Prioritza sempre el menjar amb ingredients naturals i segueix les recomanacions de la dieta mediterrània. D’aquesta manera, la teva ingesta de greixos serà l’apropiada.

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat