Què sabem de nutrició? Diccionari de termes (I)

Tots sabem amb força exactitud què són les vitamines i els minerals. Però quan llegim sobre nutrició, ens trobem sovint amb altres termes menys populars, com quercetina, flavonoides, betacarotens, licopè, triptòfan… i alguns més. T’oferim una mini enciclopèdia nutricional on t’expliquem què són exactament i què aporten a la nostra salut aquests elements.

Aminoàcids

Són mol·lècules orgàniques compostes per nitrogen, carboni, oxigen i hidrogen, que fan part de les proteïnes. Gràcies al procés digestiu, travessen el filtre de l’intestí i arriben a la sang, on juguen un paper clau en gairebé tots els processos biològics.

Triptòfan

Es tracta d’un aminoàcid essencial que forma part del codi genètic i que es troba present als aliments rics en proteïnes com la carn, els lactis i els ous. Aquest component és fonamental per a alliberar la serotonina, un neurotransmissor involucrat en la regulació de la son i del plaer.

huevos-condis

Antioxidants

Són substàncies que protegeixen les cèl·lules de l’estrès oxidatiu. És a dir, del deteriorament que produeix l’oxigen en reaccionar amb la glucosa (sucre) per produir energia.

Flavonoides

Són compostos químics que exerceixen una acció protectora antioxidant en l’organisme, al mateix temps que actuen com a antiinflamatoris i afavoreixen la salut del sistema circulatori. Es troben a les fruites, verdures, vi negre i el te.

vino-condis

Bioflavonoides

Són substàncies vegetals que presenten una gran part dels colorants vegetals grocs, vermells i blaus. Els més potents acostumen a trobar-se a les fruites, especialment les cítriques, i verdures dolces, ja que els sucres contribueixen a la seva absorció. Aquestes substàncies actuen com a antioxidants i milloren l’absorció de la vitamina C. Un dels més coneguts és la quercetina.

arandanos-condis

Quercetina

Com hem dit, aquesta substància és un tipus de bioflavonoide. Es troba en altes concentracions tant a fruites com a verdures, especialment a la ceba. És el flavonoide més  habitual a la dieta humana. Reforça la salut de les artèries i col·labora en la fluïdesa sanguínia. També és molt  beneficiosa per a les persones diabètiques, ja que protegeix les cèl·lules dels ronyons del dany que es produeix amb l’excés de sucre a la sang.

Enzim

És una molècula orgànica capaç d’accelerar o provocar processos químics sense patir alteracions. Es forma i actua a l’organisme.

Bromelina

Es tracta d’un enzim que facilita l’assimilació dels aminoàcids a l’organisme, la qual cosa ajuda a descompondre les proteïnes per facilitar la seva digestió. Aquest enzim és molt present a la pinya i li atorga excel·lents propietats depuratives. També és l’encarregada d’accelerar la restauració de teixits cel·lulars.

Betacarotè

Pigment del grup dels carotenoides que pot ser vermell, ataronjat o groc, i que influeix en el color d’aliments como la maduixa, la pastanaga o els albercocs. Els carotenoides són substàncies antioxidants que es transformen en vitamina A, a mesura que l’organisme la necessita.

Licopè

Carotenoide antioxidant que es dona de forma natural en alguns aliments como les verdures i hortalisses, especialment el tomàquet, que deu el seu color vermell a aquest compost químic. Ajuda a prevenir les malalties del cor i altres mals degeneratius, ja que  protegeix les cèl·lules de l’estrès oxidatiu i regula el cicle cel·lular. Els seus beneficis s’accentuen quan es consumeixen els aliments cuinats o en conserva.

tomate-condis

Fins aquí la primera part dels nostre diccionari de nutrició. Us deixem uns dies per assimilar tots els conceptes i tornarem aviat amb més termes, relacionats amb un tema d’interès bastant general: els greixos.

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat