Consum de carns vermelles i processades: com i quant

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El recent informe de l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que avalua el consum de carn vermella i processada i la seva relació amb la malaltia del càncer, no ha deixat indiferent ningú .

Davant d’aquesta situació i l’alarmisme creat per certs titulars sensacionalistes, cal mantenir la calma i informar-se adequadament. I a això volem contribuir amb aquest post.

Diferència entre carn processada i carn vermella

Encara que la legislació europea no recull la definició de cap d’aquestes carns, la IARC aclareix que la carn vermella és tota aquella carn muscular dels mamífers, incloent carn de res, vedella, porc, xai, cavall i cabra. En canvi, la carn processada és la que ha estat transformada a través de la salaó, el curat, la fermentació, el fumat, i altres processos, per millorar el seu sabor o conservació.

Consum moderat

Segons l’OMS, s’aconsella mantenir les actuals recomanacions de salut pública: consum moderat de carns vermelles i processades, de no més de dues vegades per setmana. El consum continuat i excessiu sí es pot associar a problemes de salut.

Per la seva banda, l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) recorda que els beneficis d’una dieta variada, moderada i equilibrada, com la mediterrània, estan evidenciats científicament. I aquesta dieta és rica en fruites, verdures, oli d’oliva, llegums i peix, i contempla un consum limitat de carns.

Piràmide alimentària

És a dir, no hi ha res de nou sobre la taula. Res que no sabéssim ja. Les recomanacions alimentàries al nostre país es basen en la coneguda piràmide, recentment actualitzada, que ens mostra què hem de menjar, amb quina freqüència, i altres hàbits de vida saludables.

PiramideCatOK

Risc petit amb una bona dieta

Els diferents tipus de càncer poden produir-se per diverses raons: genètiques, mediambientals, segons els hàbits de vida i altres. Christopher P. Wild, director de la IARC, afirma que el risc individual de desenvolupar càncer pel consum de carn processada segueix sent petit, però la repetida exposició en freqüència i quantitat incrementa les possibilitats. Per tant, segons Wild, aquestes noves informacions “donen encara més suport a les actuals recomanacions de salut pública sobre limitar el consum de carn”, tot i que alhora manté que “la carn vermella té un valor nutricional”.

Per tant, deixar de menjar salsitxes, filets o cansalada de manera sobtada per no tenir càncer, no és l’opció. L’opció és avui, i ha estat sempre, menjar aquests aliments ocasionalment.

Així doncs, podem fiar-nos de l’OMS, però no dels titulars d’alguns mitjans que, amb una escassa preparació en metodologia científica, han interpretat de forma errònia les dades del comunicat, traient conclusions alarmistes i fins i tot falses.

Més informació:
Preguntes i respostes de l’OMS

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat