Tipus i tècniques d’envasat a Condis

IMG_8124

Sabies que els envasos dels aliments tenen la funció de protegir i conservar la qualitat i integritat dels nostres aliments?

Els envasos d’alumini, vidre, cartró o plàstic (PET) ja són habituals a les nostres llars. El plàstic és el material triat per a la majoria dels aliments congelats, productes alimentaris peribles frescs, productes de menjars ràpids, etc. L’alumini és millor per a begudes refrescants i cervesa, i per als aliments peribles enllaunats (conserves vegetals i de carn). Els envasos de cartró s’utilitzen tant pels aliments peribles frescs com pels congelats, i per a productes secs com cereals, mescles i arrossos.

Principalment els avantatges de l’envasament són:

-contenir els aliments (més fàcil maneig i emmagatzematge dels mateixos).
-protecció davant del deteriorament químic i físic.
-proporcionar una superfície útil on informar els consumidors tant dels ingredients com de les especificacions del producte (generalment mitjançant una etiqueta col·locada en el cos de l’envàs).

A continuació, expliquem les noves tècniques d’envasament que formen part ja de la nostra vida diària i que podem trobar en els aliments de les nostres botigues.

Envàs al buit

És una de les tècniques més utilitzades per conservar aliments. Generalment, s’introdueix l’aliment en una bossa i es retira l’aire de l’interior. D’aquesta manera, es manté perfectament i es preserven les seves propietats organolèptiques durant molt de temps.

En envasar aliments al buit aconseguim eliminar l’oxigen i, així, afavorim que no puguin créixer bacteris i assegurem que els aliments no s’alterin i es conservin durant un llarg període de temps.

Aquest tipus d’envasos s’utilitzen, per exemple, en xarcuteria, carnisseria, certs vegetals… Fins i tot quan comprem pernil a talls i demanem que ens l’envasin, estaran aplicant la tècnica del buit.

370018

Envàs en skin

El format skin és un tipus innovador d’envasament al buit. L’envàs està format per dues làmines de film que emboliquen el producte com si d’una segona pell es tractés. Amb aquest tipus d’envàs no es modifica la forma del producte i aquest conserva la seva estructura. Les dues làmines es segellen entre si, a partir dels contorns del producte, eliminant l’aire de l’interior de l’envàs i, per tant, allargant la vida comercial del mateix. No deixa de ser un envasament al buit, perquè s’elimina l’aire de l’interior de l’envàs, amb la qual cosa, el color de la carn s’enfosqueix.

Ho trobareu sobretot en el nostre mural de Carnisseria, a la gamma TAST TENDRE.

Envasado1-01

Envàs en atmosfera protectora

L’envasament en atmosfera protectora (EAP) es basa en canviar la composició dels gasos que estan en contacte amb l’aliment substituint l’aire per un gas en particular o una barreja de gasos. És una tècnica molt utilitzada i la podreu trobar en un gran ventall d’envasos de productes frescos com safates de carn, rodanxes de formatges i embotits, amanides i fruites denominades quarta gamma, boses de snacks (patates fregides) i fruits secs.

Aquesta atmosfera no és perjudicial per a la salut, ja que solament embolica l’aliment, i una vegada l’envàs s’obre, s’evapora. D’aquí la recomanació que veureu en les etiquetes de deixar obert l’envàs 10 minuts abans del seu consum.

Envasado2-01

L’objectiu d’aquesta tècnica és excloure o reduir en gran mesura el contingut d’oxigen, ja que aquest es substitueix per nitrogen o un altre gas. Es manté així el nivell d’humitat de l’aliment, s’evitar l’oxidació i s’inhibeix el creixement de bacteris que necessiten d’oxigen. Per tant, aquest tipus d’envàs afavoreix molt la conservació dels aliments.

Envàs en format extensible

Aquest tipus de tècnica és la que podeu fer a casa quan utilitzeu el típic film transparent per protegir mitja síndria o per embolicar una mica d’embotit que ens ha sobrat del sopar. En la indústria, també s’utilitza encara, per exemple en algunes referències de carn (com ossos o triperia), i en els nostres punts de venda, sobretot  en la secció de fruita i verdura tallada.

Aquest tipus de tècnica té una protecció mínima: solament és una barrera enfront de cossos estranys (insectes, restes de brutícia) però no quant a bacteris. Per aquesta raó els productes envasats amb aquesta tècnica tenen una vida útil molt curta.

Entendre les etiquetes

Ara que ja coneixes tots els tipus d’envasos, no et vindrà malament aprendre a llegir i interpretar correctament les etiquetes. Consulta aquí com són les noves etiquetes de peix, i també l’etiquetatge d’al·lergògens.

2 Responses to “Tipus i tècniques d’envasat a Condis” Comentaris

Deixa un comentari



De conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat