Les tovalloletes, les puc llençar a l’inodor?

La llista de productes d’un sol ús que utilitzem al lavabo és, sens dubte, força llarga. Paper higiènic, tovalloletes, diferents productes d’higiene femenina, cotons… La majoria de les vegades, especialment amb les tovalloletes, no estem segurs de si podem desfer-nos d’ells pel vàter o no. Fer-ho indegudament pot causar no només embussos a les canonades, sinó problemes mediambientals seriosos.

bathroom-1228427_1920

 

Què és la ‘flushability’?

Aquest terme anglosaxó fa referència a la capacitat que té un producte de ser llençat pel lavabo de manera segura. Diferents entitats del sector de l’aigua de més de 300 països estableixen que per a què un producte sigui apte, a grans trets, ha de:

  • Fragmentar-se en trossos ràpidament.
  • No surar.
  • No contenir plàstics o productes d’un comportament similar.
  • Estar composat únicament per materials degradables de manera natural.

toilet-paper-627032_1920

Com es determina si un producte té o no ‘flushability’?

Segons un document realitzat pel International Wastewater Services Flushability Group (IWSFG) abans de classificar qualsevol producte com a apte per a llençar al vàter s’han de dur a terme un seguir de proves de laboratori per comprovar que es compleix amb els següents requisits:

  • Protecció del medi ambient: no contenir fibres de plàstic.
  • Neteja del vàter i les línies de drenatge.
  • Desintegració mitjançant les forces hidràuliques del clavegueram.
  • Sedimentació.
  • Biodegradació.

És responsabilitat dels fabricants ser fidels a aquests requisits quan afirmen als seus envasos que el producte és apte per a llençar al lavabo.

Llavors, puc llençar-hi les tovalloletes?

Normalment, els productes que no s’han de llençar pel vàter inclouen un segell que ens ho indica. Tot i així, l’absència d’aquest segell no significa que siguin aptes per a aquest tipus de disposició. És important que, des de fabricants fins a consumidors, es prenguin totes les precaucions necessàries per evitar llençar un producte de manera inadequada, provocant embussos i contaminació.

toallitas

En el cas de les tovalloletes de vàter, el més segur en cas de dubte és que les llencis a una paperera, ja que malgrat siguin més degradables que d’altres, continuen sense tenir el mateix comportament que el paper higiènic. En cas de llençar-les a l’inodor, com indiquen en alguns casos els fabricants, és millor no llençar més d’una cada vegada.

En qualsevol cas, els nostres mars i, en general, tot el planeta, agrairan que tots personalment assumim un compromís de bones pràctiques i ens acostumem a llençar les tovalloletes sempre a la paperera, encara que el fabricant ens indiqui que podem llençar-les al vàter. És un gest molt senzill per a nosaltres i, com menys feina li donem als nostres sistemes de clavegueram, major seguretat mediambiental.

I si assumim aquesta responsabilitat amb les tovalloletes, per què no fer-ho amb tots els productes (de qualsevol tipus) que consumim?

Llencem bé i reciclem. El Medi Ambient és responsabilitat de tots.

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat