Passió pels bolets: com i on anar a buscar-ne

Amb la nova estació arriba un dels aliments més especials de l’any: els bolets. No només per la gran quantitat de varietats i per les seves virtuts gastronòmiques, sinó pel ritual que suposa recollir-los. Segueix els nostres consells i sigues tot un caçador de bolets!

Per obrir el post

Aquesta tardor 2017 sembla que serà bona per als bolets, ja que l’estiu s’ha acomiadat amb pluges i baixades de temperatures. Aquestes condicions propicien una major humitat en les zones naturals. I és que buscar bolets vol dir anar al bosc, ja que aquests creixen fonamentalment en àrees d’alzinars, fagedes i pinars. El moment ideal per sortir a buscar bolets és tres setmanes després de la pluja.

Potser necessitaràs un permís

La passió per anar a buscar bolets ha donat lloc a l’anomenat turisme micològic, que requereix d’un control, ja que de vegades implica anar a zones naturals protegides. Per això, informa’t abans de llençar-te a l’aventura. És possible que necessitis un carnet de buscador o alguna mena de permís per dies o per temporada. En alguns casos, també es regula per zones el pes màxim de bolets que es pot recollir per persona. Pots sol·licitar informació al teu ajuntament o comunitat autònoma.

Equip necessari i com collir-los

A més de roba i calçat adequat per a la muntanya, només necessites una navalla boletaire i un cistell de vímet. Existeixen navalles especialment dissenyades per adaptar-se a la forma dels bolets i facilitar-ne el  tall. I, fins i tot, poden incorporar un raspall per ajudar-te a netejar cada peça.

En el moment de recollir els bolets, evitarem remoure el terra al seu voltant. Si els tallem amb la navalla, ho farem per la base, procurant no emportar-nos terra ni els micelis (l’equivalent a les arrels). Després, neteja cada peça el millor possible traient-li terra i altres impureses, i fica’ls al cistell, mai en bossa de plàstic. En ficar-los al cistell, els bolets transpiren i alliberen espores que s’expandeixen pel bosc, i així ajudem a la seva reproducció.

Cesta

Recull només els que coneguis

Si no ets un gran expert i no t’acompanya cap, recull només els boletsque reconeguis. Tingues en compte que existeixen unes 600.000 espècies a tot el món, però només es coneixen 600 que siguin comestibles. La resta són més o menys tòxiques i, en alguns casos, molt perilloses. Mortals són poques, però n’hi ha. La més perillosa és l’Amanita phalloides, coneguda com el Fong de la mort, ja que pot ser fulminant després de la ingesta d’un únic exemplar. Aneu amb compte!

Amanita

On s’ha d’anar?

A Catalunya, les espècies comestibles més habituals que es poden trobar son el rovelló, el fredolic, el rossinyol i les trompetes de la mort. Els boscos del Pirineu són rics en bolets en general. A més, existeixen tres paradisos micològics especialment interessants: la fageda del Parc Natural del Montseny; el Pla de Puigventós, en el Berguedà i el paratge natural d’interès nacional de Poblet (Tarragona), on s’ha de pagar una taxa per poder recollir bolets.

A la comunitat de Madrid, es pot anar a buscar bolets a prop de la capital, pels prats i boscos del Valle de Lozoya on, a més de rovellons, es troben els apreciats ceps. En general, tota la Sierra norte de Madrid és un gran rebost micològic i des de molts dels seus pobles es poden fer excursions curtes a la caça de bons bolets.

 


 

EL BOLET MÉS APRECIAT: LA TÒFONA

truffle-2341781_1920

Tant la tòfona negra com la blanca són bolets, encara que siguin subterrànies. Creixen sota terra en lloc de sortir a la superfície. Es troben als boscos, als peus dels castanyers, nogueres, alzines i roures del sud d’Europa: Itàlia, França i Espanya. Són úniques pel seu sabor i pel preu que poden arribar a tenir! La tòfona blanca del Piamonte italià és la més cara del món, i el seu preu oscil·la entre els 2.500 i els 5.000 € / kg.
 

 

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat