Rentar el pollastre o els ous sota l’aixeta té risc

De vegades, un excés de zel en la neteja pot ser contraproduent. Ho és, i de forma greu, si rentes el pollastre cru sota l’aixeta de la cuina. I el mateix passa amb els ous. Lluny d’augmentar la higiene, aquest hàbit tan generalitzat facilita que determinats bacteris s’estenguin, augmentant així el risc d’intoxicació alimentària i de contaminació creuada.

Condislife No lavar el pollo

L’aigua esquitxa, i contamina… 

En rentar el pollastre sota l’aigua, les gotes esquitxen al teu taulell, potser en la teva taula de tallar, en algun ganivet … i fins i tot a les teves pròpies mans, o al drap de cuina, etc… Si això succeeix, és molt fàcil que els bacteris s’estenguin.Perquè, encara que no ho sembli, la carn crua del pollastre conté agents bacterians, alguns fins i tot resistents a antibiòtics, que poden provocar problemes seriosos de salut. Per exemple, el bacteri Campylobacter. En aquest informe de l’OCU , l’organització de consumidors assegura que en una mostra de 42 pits de pollastre, es van trobar bacteris patògens.

Com evitar problemes amb el pollastre 

La bona notícia és que es poden combatre desterrant aquest mal costum de rentar el pollastre amb aigua de l’aixeta, i cuinant bé la seva carn, sense deixar trossos crus o a mig fer.   

Ves amb compte amb els ous

Condislife No lavar el pollo

En el cas dels ous, tampoc cal posar-los mai sota l’aigua: ni acabats de comprar quan els fiques a la nevera, ni en el moment d’usar-los per cuinar. Encara que tinguin restes de palla o fins i tot de femta, no has de passar-los per l’aixeta. Segons una publicació de l’OCU, “els ous tenen una capa de cutícula fina que els fa impermeables. Amb l’aigua, podem eliminar aquesta protecció i fer que els gèrmens es colin a través de la seva closca porosa”. I és que, tal com insisteix l’OCU, ” un bacteri sobre la closca de l’ou no comporta cap perill, però si aquests gèrmens entren a dins, es reproduiran i seran tota una amenaça “.

Per aquesta mateixa raó, procura, en obrir els ous, que la closca no taqui l’interior, i no facis servir les closques per separar els rovells de les clares. Si ho has fet altres vegades, has tingut sort, però t’estàs arriscant a un traspàs de bacteris.

Higiene de la taula de tallar

Condislife No lavar el pollo

A més d’eradicar aquesta mania tan arrelada d’esbandir sota l’aixeta aquests dos aliments, mantingues la teva cuina sempre ben neta. I especialment la taula de tallar els aliments. Neteja-la bé després de cada ús, amb aigua i sabó, i asseca-la amb paper de cuina net. També pots desinfectar-la amb vinagre o passant-li mitja llimona. Sense oblidar-te d’assecar-la després. És molt important l’assecat , ja que la humitat afavoreix el cultiu de bacteris.

I el recomenable seria que fessis servir una taula diferent per a cada tipus d’aliment. Segueix aquests consells, i mantindràs les teves taules lluny de visitants no desitjats.

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat