10 preguntes amb resposta sobre l’ou

L’ou és un aliment bàsic amb un altíssim valor nutricional. Aporta pràcticament tots els nutrients que necessita l’organisme i els seus beneficis són incontables. Aquí et donem respostes a 10 preguntes que mai has gosat preguntar però que et ronden fa temps…

L’increïble potencial de l’ou

Les excel·lents propietats nutricionals de l’ou fan que es recomani incloure’l a la dieta de qualsevol persona, sempre que no hagi contraindicacions. Veiem més sobre aquest aliment súper proteic:huevo ou

1 Quins són els seus beneficis nutritius?

Proteïnes

Aporta la proteïna més completa que existeix i de major valor biològic, ja que conté tots els aminoàcids essencials.

Greixos

Mono i poliinsaturats. O sigui, els que són beneficioses per a tu (els greixos dolents són els saturats!)

Minerals

Conté ferro, calci, potassi, magnesi, lecitina, fòsfor, zinc i seleni. La lecitina, per exemple, fa que els músculs treballin millor; el fòsfor contribueix a la formació d’ossos i dents; i el zinc és bàsic per al sistema immunològic i el creixement.

Vitamines

Conté totes les vitamines excepte la C. És un dels pocs aliments que conté de manera natural la vitamina D, clau per a l’absorció i el metabolisme de l’calci.

Què, ¿és un súper aliment o no?

2 Quants puc menjar a la setmana?

La recomanació de 2-3 ous per setmana és història. Avui ja es diu que es poden prendre de 3 a 6 ous per setmana, sempre que no hi hagi contraindicació. Val a dir que tot i que un ou conté uns 200 mg de colesterol, no augmenta el nivell de colesterol en sang, perquè no repercuteix en el nivell de lípids.

3 I els dígits de la closca, què signifiquen?

El primer número indica el sistema de producció:

  • El 0 indica producció ecològica;
  • l’1, gallines camperes;
  • el 2, gallines criades a terra;
  • i el 3, gallines criades en gàbia.

Els següents dígits indiquen el país, província, municipi i granja de procedència.

4 De què depèn el seu color?

El color de la closca depèn de la raça de la gallina. No de la seva alimentació, ni de la qualitat. El color del rovell depèn del que menja la gallina: amb alfals i blat de moro el color serà més forta, amb blat i ordi serà més clar. Això que la gallina rossa posa ous rossos és una llegenda urbana…

5 ¿I la seva talla?

No vol dir que li posis un jersei. La talla va en referència al pes de l’ou: la talla S indica menys de 53 grams; la M, de 53 a 63 grams; la L, de 63 a 73 grams; i a partir d’aquí és XL. Com més vella sigui la gallina, més gran serà l’ou.

huevo
6 Millor a la nevera?

A casa si. Al supermercat no ho estan per evitar canvis de temperatura.

7 Com saber si és fresc?

Submergeix en aigua. Si s’enfonsa, no hi ha problema. Si flota, llença’l. Això passa perquè com més vell és, més aire té.

8 Convé rentar-los?

Abans de guardar-los, mai. La closca és una protecció antibactèries i si els rentes elimines protecció. Com a molt, renta’ls just abans de consumir-los.

9 Què és aquest fil blanc i fibrós que apareix quan el cascas?

És la calaza, que manté el rovell centrada. Com més prominent és, més fresc l’ou. No cal treure-la.

10 Quan caduquen?

28 dies després de la posada ja no són considerats frescos, però si s’han conservat correctament es poden consumir. Encara millor cuinats…

Tingues en compte que no és obligatori indicar la data de consum preferent a la closca. Si els ous que compres no la tenen, conserva’ls en el seu envàs per evitar dubtes.

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat