Begudes vegetals (II): diferències amb els làctics

soy-milk-2084018_1280

Fa uns dies, dedicàvem un primer post a les begudes vegetals, explicant què són i quines són les seves propietats. Avui ampliem la informació, aprofundint en les seves diferències respecte als làctis.

Un dels avantatges de les begudes vegetals, des del punt de vista nutritiu, és que no tenen lactosa i caseïna, el que les fa útils en el tractament de intoleràncies i al·lèrgies alimentàries a aquests components. A més, no contenen colesterol, i el seu perfil d’àcids grassos és més saludable si es compara amb el greix de la llet de vaca, ja que en les begudes vegetals abunden els àcids grassos insaturats, cardiosaludables.

En qualsevol cas, no hi ha cap beguda vegetal igual a la llet de vaca. Són aliments completament diferents.

 SojaCalcioAssegurar el consum de calci

Si el nostre desig és substituir nutricionalment la llet de vaca i no renunciar al calci, l’elecció haurà de ser la beguda de soja enriquida en calci, ja que és l’única comparable en contingut i qualitat de proteïna.

L’inconvenient és que, tot i que aquestes begudes contenen calci, és de pitjor disponibilitat, i les seves proteïnes són incompletes (no tenen un o més aminoàcids essencials, mentre que les proteïnes de la llet de vaca són completes). Aquestes particularitats nutritives fan que qui consumeix habitualment begudes vegetals hagi de contemplar, a través de la resta dels aliments que inclou en la seva dieta, la manera de compensar aquestes diferències nutritives. 

Normativa

Si ens fixem en les etiquetes, veurem que en les begudes vegetals de soja, civada o arròs no apareix la denominació “llet”. Això és així perquè ho prohibeix la legislació, que indica que la llet és el producte obtingut “de les vaques”.

Hi ha excepció per als casos de begudes elaborades amb ametlles o amb coco, que sí que poden denominar-se “llet de …”. Decisió presa per la Comissió Europea, al desembre de 2010, mitjançant el Reglament (CE) nombre 1234/2007, a la qual s’estableix el llistat de productes que poden denominar-se “llet” o “lactis”.

brenda-godinez-227278

Fes-ho tu!

Encara que a la teva botiga Condis i en botigues especialitzades trobaràs gran quantitat de begudes vegetals, també les pots preparar a casa a la teva manera, i posant-los el toc personal que prefereixis. No és complicat i es poden gaudir tant fredes com calentes. En aquest enllaç trobaràs moltes idees de receptes per a l’elaboració de begudes vegetals i altres batuts i smoothies vegans. T’animes a provar?

 

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat