Aliments “light”: tipus i recomanacions

diet-695723_1280

Arriba el bon temps, i amb ell molts de nosaltres comencem la coneguda “operació biquini”: comptem les calories al detall i intentem reduir-les… Això ens fa consumir més productes frescos, entre ells verdures i peix, i buscar productes light que ens permetran seguir menjant determinats productes de més alt contingut calòric (dolços, refrescos, etc.).

És per això que us volem explicar què són els aliments light i quines diferències presenten amb els aliments estàndard.

Fa uns anys aquest tipus de producte no es coneixia. Ara, formen part indispensable de les nostres vides i de la nostra cuina. Els productes així anomenats són baixos en calories perquè han estat desgreixats o perquè se’ls ha reduït o llevat una quantitat de sucres. És a dir, han patit una reducció o substitució d’alguns dels components dels productes tradicionals per aconseguir que tinguin una menor aportació calòrica.

TIPUS 1: “Light” per reducció de sucres

sugar-1692209_1280

Aquest tipus d’aliments s’aconsegueixen reduint l’aportació de sucres mitjançant l’ús d’edulcorants.

Els edulcorants són additius alimentaris que aporten sabor dolç als aliments. Es tracta d’una alternativa al consum de sucre comú.

A favor: els aliments baixos en sucre poden ser de gran ajuda per a persones amb algun problema mèdic, com la diabetis, permetent-los menjar aquests aliments, sense que el consum de sucre sigui elevat.

En contra: cal tenir en compte que aquest tipus de productes presenta un contingut elevat d’edulcorants i, per tant, s’han de prendre amb mesura. Un consum d’altes quantitats d’edulcorants pot provocar-nos efectes no desitjats. Un exemple pot ser un efecte laxant.

Tipus d’edulcorants

En els aliments, el sucre se substitueix per edulcorants que aporten escassa energia, com els poliols (sorbitol, manitol, xilitol), o per edulcorants no calòrics (sacarina, aspartam, ciclamat, acesufamo K, taumatina, Neohesperidina, sucralosa, entre d’altres) .

Els edulcorants constitueixen una alternativa al consum de sucre i permeten seguir gaudint a moltes persones del sabor dolç, amb l’avantatge que no aporten energia (o molt poca), no produeixen càries i no influeixen en la glucèmia o nivells de sucre en sang.

Les begudes refrescants i sucs de fruites són un dels exemples de productes que es poden trobar a les nostres botigues tant en la seva versió normal amb sucre, com en la seva versió light, amb edulcorants.

coca-cola-462776_1280

TIPUS 2: “Light” per reducció de greixos

Les substàncies que s’empren com a substitutius de greixos es poden classificar en dos grans grups: els mimètics i els substituts.

Els mimètics simulen la textura del greix, però no la substitueixen totalment, ja que no són aptes per a fregits per la seva sensibilitat a la calor i el seu elevat contingut en aigua.

Els substituts són molt similars als greixos i aporten als aliments el sabor i la untuositat pròpia del greix. S’utilitzen en l’elaboració de xocolata, confitures i aliments al forn, i presenten l’avantatge que poden fregir-se i cuinar-se a altes temperatures.

Dins d’aquesta gamma de productes, podreu trobar els nostres formatges Marca Pròpia Condis- Sline. El seu contingut en greixos difereix un 30% de la seva versió estàndard present al mercat.

Si revises l’etiqueta veuràs que la llegenda indica que aporta un 30% menys d’energia que un formatge tradicional:

LaQueseria_Condis_SLine

Condis_Queso_SLine_Etiqueta

Normativa d’etiquetatge

La normativa és clara respecte a les al·legacions que es poden incloure en els envasos d’aquest tipus de productes:

  • Contingut reduït de “greix o sucres” o light. Només pot denominar així als productes que redueixin el contingut d’un o més nutrients en un 30% en comparació amb un producte similar de referència.
  • Baix en calories o baix valor energètic. Per merèixer aquest nom, el producte en qüestió no ha de tenir més de 40 kcal / 100 g, si és un sòlid, o de 20 kcal / 100 ml, en líquids.
  • Sense calories. Són aliments amb menys de 4 kcal / 100 ml.

A quines famílies d’aliments podem trobar productes “light”?

Aperitius

Patates fregides: Una ració de 40 g té 215 kcal; la versió light té menys, en quantia variable segons les marques, però de mitjana, unes 36 kcal menys.

snack-1555512_1280

Refrescos

En un refresc: el contingut energètic depèn de la quantitat de sucre que s’hi ha afegit. La majoria aporten unes 45 calories / 100 g, és a dir, que afegeixen l’equivalent a un sobre de sucre (10 g) per 100 ml. La versió light aporta zero calories / 100g, d’aquí que s’aconsegueixi reduir pràcticament a res la quantitat de calories que aporten.

Láctis i formatges

En una mantega: Si una ració (10 g) té entre 72-75 kcal, la versió light té tot just 30 kcal. La reducció calòrica entre un tipus o un altre és d’al voltant d’unes 45 kcal per ració.

Dolços

En una melmelada: Una ració de melmelada (25 g) té 50 kcal, mentre que si és melmelada light, aquesta mateixa quantitat té 13 kcal menys.

Salses

En una maionesa: La maionesa normal conté unes 65 kcal per ració (10 ml), i les light, aproximadament, la meitat.

Les nostres recomanacions de consum

tape-403593_1280

  • Llegeix atentament l’etiqueta nutricional: fixa’t en l’apartat energia o valor energètic, i és clar, en greixos, sucres, etc. I així podràs saber de quin producte es tracta.
  • Compte amb prendre més perquè és “light”: Alguns aliments light, tot i tenir un 30% menys que l’original, segueixen tenint moltes calories. No ingereixis més quantitat del que és necessari pel fet que sigui light: podries fins i tot arribar a consumir més calories que si optessis per la versió normal.
  • Planteja’t menjar menys de la versió normal: més calòrica sí, però segurament més bona. I, de vegades, també més saludable (sucre en comptes d’edulcorant, greixos necessaris, etc.). Pel que fa a la qualitat dels aliments, cal tenir en compte que, en moltes ocasions, en els processos industrials per obtenir aquests productes es perden certs nutrients, sobretot aquells que es relacionen amb els greixos. Aquesta és la raó per la qual, amb freqüència, s’afegeixen algunes vitamines i minerals.

En general, no es pot dir que el consum d’aliments light sigui ni bo ni dolent. Simplement, cal anar amb compte amb el que es menja, llegir les etiquetes amb atenció i, per descomptat, no deixar d’ingerir productes naturals. És a dir, el millor és tractar de combinar d’una manera lògica els dos tipus d’aliments i, com sempre, menjar variat i equilibrat.

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat