Dos litres d’aigua al dia: mite o necessitat?

Quants cops has llegit o sentit que s’han de beure dos litres (o més) d’aigua al dia? Només si estàs fent dieta o si ets molt esportista? Analitzem els mites i les realitats d’aquesta famosa recomanació.

glass-1206584_960_720

Tots hem de beure 8 o més gots d’aigua al dia

FALS. La ingesta diària d’aigua dependrà de l’edat, pes, salut i el grau d’exercici físic d’una persona, així com de les condicions ambientals en les quals es trobi (en climes molt secs o calorosos es recomana augmentar-ne la dosi). Tot i que és cert que la quantitat orientativa aproximada se situa al voltat dels dos litres, aquesta també té en compte el percentatge de líquid que obtenim dels aliments. Fruites, verdures o sopes tenen aigua en la seva composició… Fins i tot la carn, el peix i els ous ens aporten aigua.
Per això, mirar de complir amb aquesta dosi exclusivament a base de gots d’aigua sense tenir en compte el que mengem no només resulta absurd, sinó que pot arribar a ser perjudicial si ens passem.

Convé beure més aigua si ets esportista

runner-888016_960_720

CERT. El nostre cos perd aigua constantment. Funcions vitals com la respiració o l’orina requereixen d’una ingestió i expulsió d’aigua per al seu correcte funcionament. Per als esportistes, la sudoració que produeix l’exercici físic suposa una pèrdua major de líquid que la de la mitjana de la població, i per això es recomana compensar-la incorporant més aigua de manera proporcional, tant en forma líquida (aigua, infusions, sopes…) com sòlida (fruites, verdures…).

Hem de beure tant si tenim set com si no

water-791235_960_720

FALS. El nostre organisme és savi. Quan detecta uns nivells d’hidratació inferiors als necessaris, automàticament envia un senyal que provoca que tinguis set. Beure aigua sense tenir set, dins d’uns límits, no és dolent. Però beure molta més aigua de la necessària pot provocar que diluïm massa els minerals que necessita el nostre organisme i farà treballar massa els ronyons.

No obstant, els nens més petits no tenen aquest instint massa desenvolupant encara, i les persones de major edat el van perdent amb el temps. En aquests casos, sí que és convenient pautar unes hores d’ingesta per evitar la deshidratació.

Beure dos litres d’aigua al dia ajuda a aprimar-se

CERT, més o menys. Encara que pot arribar a accelerar lleugerament el metabolisme, l’aigua en ella mateixa no té propietats aprimants. El que succeeix és que, en omplir el nostre estomac d’aigua, li produïm una sensació de sacietat sense aportar cap caloria, per la qual cosa no ens engreixem, però tampoc ingerim cap nutrient. Beure aigua és important per a la salut i és de gran ajuda en les dietes, però no hem d’obviar la necessitat de consumir aliments que ens aportin els nutrients necessaris per al correcte funcionament del nostre organisme.

fruits-82524_960_720

En definitiva, el millor és no obsessionar-se amb la quantitat de gots que bevem al dia, escoltant el nostre cos i sense oblidar que estar hidratats és vital. Beveu quan tingueu set, i mengeu molta fruita i verdura: us ajudarà a tenir un organisme sà i ple de vitalitat!

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat