Deures d’estiu? Els nens necessiten desconnectar

daddy-reading-1432159

El professor Cesare Catà, de l’Escola d’Humanitats del Centre Escolar Paritari Don Bosco de Fermo (Itàlia), ha aconseguit revolucionar la Xarxa aquest estiu amb la particular llista de deures que va encomanar als seus alumnes a final de curs. Entre els seus “mandats” estan “caminar sol per la vora del mar”, “evitar les coses, situacions i persones que et facin sentir negatiu”, “ballar, sense sentir-te avergonyit”, “ser feliç com el sol, indomable com el mar “… A més de” llegir el màxim possible “,” practicar esport “,” no dir paraulotes “,” veure pel·lícules amb diàlegs emotius, sobretot en anglès “i” ser bons “… Què et semblen aquestes tasques? Millor o pitjor que un quadernet d’estiu dels de tota la vida?

homework-1421562-1599x1349La controvèrsia sobre si els nens han o no han de fer deures i estudiar durant les seves vacances escolars d’estiu és antiga, i segueix vigent.

El professor i psicòleg Nacho Calderón Castro, al seu bloc Educar amb Sentit, s’expressa clarament: “L’estiu és per desconnectar. Del tot. Al 100%. Ho necessitem els adults i els nens “.

Això sí, recomana que els nens llegeixin, “però si insistim que han de llegir perquè ho han manat des de l’escola, els nens evitaran fer-ho”. Així que deixem-los que triïn ells què llegir, el que els agradi: “ja que els solen agradar els documentals d’animals o de ‘Com es va fer’, per què no comprar-los llibres sobre això mateix”.

Perdre l’hàbit?

La justificació més habitual per als defensors dels deures a l’estiu és el suposat perill de perdre l’hàbit de l’estudi. No obstant això, cada vegada més els professionals desmunten aquest mite. Com Catherine L’Ecuyer, autora del llibre “Educar en la sorpresa”, que assegura que s’ofereixen massa continguts als nens, reduint la seva capacitat d’observació de l’entorn i de sorpresa.   

L’Ecuyer assegura que per als alumnes de Primària i Secundària, “pot tenir sentit fer un reforç a l’estiu si el nen té alguna dificultat objectiva, però si només és per no perdre l’hàbit, no té sentit”. Igualment, apunta que en el cas dels nens més petits, que cursen Infantil, “mai té sentit fer deures a l’estiu”, ja que estan en l’etapa del joc i no de l’aprenentatge formal.

Creativitat i imaginació

pencil-1563761El que està clar és que les llargues vacances d’estiu no poden convertir-se en un pou d’inactivitat ni vagància. Però és difícil que un nen triï no fer res si està motivat i té al seu abast activitats divertides i bona companyia.

Des de la Fundació per a la Creativació, la missió de la qual és desenvolupar i difondre la creativitat en l’àmbit educatiu per convertir-la en innovació, es proposen un seguit d’activitats lúdiques i educatives, al mateix temps que divertides, que serviran per tenir la ment i sentits dels nens actius, mentre es diverteixen.

Per exemple, escriure postals als amics des del lloc d’estiueig, escriure un diari de les vacances, començar una col·lecció (de fulles, pedres, petxines ..), visitar museus i exposicions divertits, fer experiments amb materials quotidians …

Així que, pares, ja sabeu. No obligueu els vostres fills a estudiar a l’estiu. Doneu-los oportunitats per continuar aprenent d’una altra manera.

Bones vacances!

Deixa un comentariDe conformitat amb el Reglament Europeu 2016/679 General de Protecció de Dades, així com en qualsevol llei nacional que sigui aplicable, t'informem que les dades personals que ens facilites seran tractades per CONDIS SUPERMERCATS, SA, com a responsable del tractament, amb la finalitat principal de gestionar els comentaris que publiques al nostre bloc Condislife. ET comuniquem que no se cediran dades a tercers excepte quan hi hagi una obligació legal.
Pots exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les teves dades. Consulta com exercir els teus drets, així com qualsevol altra informació addicional al respecte en la nostra Política de Privacitat