Coca de Sant Joan

Condis_Coca_SantJoan

Ja està aquí una de les nits més màgiques de l’any: La nit de Sant Joan. Si sou dels qui us agrada gaudir de la lluna, comença la vostra millor etapa vital perquè a partir d’aquesta nit, els dies es fan més curts  i les nits més llargues.

Aquesta setmana moltes converses entre els amics són sobre el lloc on passar la nit de Sant Joan. Si és al voltant de les fogueres populars, tota Catalunya n’està plena, i si és a casa dels amics, els qui tenen terrassa estan més sol·licitats. Sigui com sigui, tothom ho celebrarem menjant el dolç típic de la festa: la coca! Si ets dels qui ho celebrarà a casa, t’atreveixes amb una coca de fruites casolana? És molt fàcil i segur que et quedarà molt bona! Et faran falta els següents ingredients:

 • 80 gr. de  mantega
 • La pell d’una llimona
 • 100 gr. de sucre
 • Una tassa d’anís
 • 30 gr. de sucre glacé
 • 1/4 litre de llet
 • 10 cireres confitades
 • 100 gr. de fruites confitades (les podeu preparar a casa també)
 • 50 gr. de pinyons pelats
 • 4 ous
 • 300 gr. de farina
 • 20 gr. de llevat en pols
 • Canyella en pols

Preparació:

Col·loquem la farina en forma de volcà a sobre la taula de la cuina o bé a sobre del marbre. Hi posem el sucre al centre, la llet, 3 ous, una tassa d’anís, la pell de la llimona ratllada i una mica de canyella.

Ho mesclem tot bé amb les mans donant petits cops a la massa fins que la textura quedi fina. Hi afegim a continuació la mantega fosa (que prèviament haurem deixat refredar), afegim també el llevat i ho mesclem tot amb la resta de la massa.

Tirem la farina a sobre de la taula repartint-la bé perquè no s’enganxi i hi posem la massa a sobre. A continuació, li donem la forma que més ens agradi, normalment les coques són ovalades i més llargues que amples però no té importància, li podem donar la forma d’alguna cosa divertida o simplement, fer-la amb el motlle que més us agradi.

Preparem el forn, posem mantega per tota la safata i també li tirem una mica de farina. A continuació posem la massa a sobre de la safata i la deixem reposar durant un quart d’hora en un lloc tebi.

Perquè tingui el toc brillant que la caracteritza, hem de pintar-la tota amb un ou batut. Després hi posem la fruita confitada per sobre. Si hi ha cireres, és millor tallar-les per la meitat. Per últim, hi posem el sucre glacé per sobre.

La fiquem al forn a una temperatura de 180 º durant uns 20 minuts.

Passat aquest temps la punxem amb un escuradents per veure si la massa està ben cuita per dins; si l’escuradents surt amb una mica de massa enganxada, vol dir que encara és crua per dins. Baixem una mica la temperatura del forn per evitar que es cremi per sota i al cap d’uns minuts la tornem a punxar i si aquesta vegada surt net voldrà dir que ja està cuita.

Recomanació: A més de posar fruita confitada, també podeu afegir-hi fruits secs. Si no us agrada la fruita, podeu posar-hi crema pastissera.

Què podeu posar de menú?: En una nit de revetlla i si feu el sopar a la terrassa o jardí, seria ideal preparar una barbacoa de carn que us permeti gaudir dels amics durant la preparació i a més tothom hi pot col·laborar. Si preferiu tenir-ho tot preparat i que ningú s’hagi d’aixecar de la taula, preparareu unes truites variades i fer pa amb tomàquet i embotits. No és una nit per estar a la cuina.

Per beure: Sense cap dubte, el cava és el segon protagonista de la taula.

Així de fàcil és fer una coca de Sant Joan, i més fàcil encara és menjar-se-la. Només falta treure els petards i… bona revetlla!

Deja un comentarioDe conformidad con el Reglamento Europeo 2016/679 General de Protección de Datos, así como en cualquier ley nacional que resulte de aplicación, te informamos que los datos personales que nos facilitas serán tratados por CONDIS SUPERMERCATS, S.A., como responsable del tratamiento, con la finalidad principal de gestionar los comentarios que publiques en nuestro blog Condislife. Comunicarte que, no se cederán datos a terceros salvo que exista una obligación legal.
Puedes ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición, limitación del tratamiento y portabilidad de tus datos. Consulta cómo ejercer tus derechos así como cualquier otra información adicional al respecto en nuestra Política de Privacidad.